Skip to main content

Creëer jouw 'beval bubble' in 3 eenvoudige stappen


Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen... what gets baby in, gets baby out! Nou kan ik niet voor iedereen spreken, maar een fel belichte kamer met vreemde mensen die continu in en uit lopen, daar word ik niet bepaald warm van.

Ok, nu nemen we weer een klein stapje terug. Want waarom is een 'beval bubble' überhaupt zo belangrijk?

Hoofd versus lichaam

We zijn zo gewend om constant maar aan te staan, om constant in ons hoofd te zitten, terwijl het juist goed is om meer in verbinding met je lichaam te staan. Vooral tijdens je zwangerschap draait het vanuit de natuur om zachtheid, voelen en in verbinding staan. Ook tijdens de bevalling kan dit een grote valkuil zijn, want door in je hoofd te gaan zitten, wil je de bevalling sturen. Maar een bevalling kun je niet sturen. Wat je wel kunt sturen, is hoe jij zelf omgaat met alles en je ademhaling. Je kunt zelf sturen hoe je omgaat met de weeën, hoe diep je kunt ontspannen, hoe je de controle over je ademhaling hebt en hoe diep je in je 'beval bubble' kunt komen. Door in je 'beval bubble' te stappen, kun je je beter concentreren op je ademhaling, je lichaam en de bevalling, waardoor je de regie over je ervaring behoudt. En dit alles heeft veel meer met regie te maken dan het willen controleren van de bevalling.

Hier zijn 3 easy-peasy manieren om in je eigen bubble te stappen:

  1. Dim the lights

Fel licht kan stimulerend en afleidend werken, terwijl gedimd licht zorgt voor een kalme en ontspannen sfeer, vergelijkbaar met de natuurlijke omgeving die jouw lichaam nodig heeft om zich voor te bereiden op de bevalling. Een rustigere, zacht verlichte ruimte helpt je om je meer op je gemak te voelen en vermindert stress, waardoor je je beter kunt concentreren op je ademhaling en het omgaan met weeën. Bovendien stimuleert gedimd licht de productie van melatonine, een hormoon dat ontspanning bevordert en je helpt om dieper in je 'beval bubble' te komen. Je kunt eventueel een leuke lichtslinger meenemen om op te hangen, of het licht in de badkamer aandoen en de deur op een kier laten staan, zodat er indirect licht de kamer binnenvalt.

  1. Noise cancelling koptelefoon

Een noise-cancelling koptelefoon kan een fantastisch hulpmiddel zijn om je eigen 'beval bubble' te creëren, vooral in een drukke of lawaaierige omgeving. Geluiden uit je omgeving kunnen je focus verstoren, en een noise-cancelling koptelefoon blokkeert deze afleidende geluiden, waardoor je in je eigen rustige wereld kunt blijven. Kies van tevoren een aantal heerlijke playlists, begeleide meditaties of rustgevende natuurgeluiden uit om je te helpen door de verschillende fasen van jouw bevalling heen te komen. Maak het gebruik van de koptelefoon onderdeel van je bevalling ritueel door hem op te zetten wanneer je je focus verliest of gestoord wordt door omgevingsgeluiden.

Fun fact: wist je dat Spotify al bestaande playlists heeft voor de verschillende fases van de bevalling? ‘Eye of the Tiger’ en ‘Ring of Fire’ komen ook voorbij, mocht je daarvan houden 😉

  1. Stap in een bevalbad

Een bevalbad is de ultieme manier om in je 'beval bubble' te komen, eventueel samen met jouw bevalling partner. Buiten het voor de hand liggende feit dat je letterlijk in een bad met muren om je heen stapt, waardoor mensen niet zomaar bij je kunnen komen of je kunnen aanraken, creëer je al een duidelijke grens waar jij zelf bepaalt wie er wanneer bij mag. Daarnaast helpt het warme water je spieren te ontspannen en verlicht de pijn van weeën, waardoor je je comfortabeler voelt tijdens de bevalling. Het gevoel van gewichtloosheid in het water maakt het makkelijker om verschillende houdingen aan te nemen, wat weer helpt bij het vorderen van de bevalling. Daarnaast zorgt het warme, omhullende water voor een rustige en serene omgeving die afleidende prikkels vermindert. Door in een bevalbad te stappen, kun je een natuurlijke, rustgevende ruimte creëren die je ondersteunt bij een ontspannen en positieve bevalling.

Wil je hierover meer leren zodat je, samen, vol vertrouwen de bevalling ingaat? Neem dan een kijkje op mijn website die boordevol tools zit om jou en jouw partner te ondersteunen.

Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een van mijn Beval & Partner Workshops, zodat jij precies weet wat je kan doen als jouw bevalling niet meer vordert, wat de rol van jouw partner is, en nog veel meer!Of huur een bevalbad om door middel van warm water te kunnen ontspannen, waardoor weeën beter kunnen worden opgevangen.

Ook kun je mij volgen op Instagram, of YouTube, waar ik veel meer informatie en weetjes deel over zwangerschap, bevalling en moederschap.

And lastly, I love to connect, dus laat me vooral weten als je iets mist of graag ergens meer informatie over wilt hebben andrea@birthfull.nl.

Waar ik je mee kan helpen:

Afspraken

Zwangerschaps Yoga Therapie

Zwangerschapsmassage

Birth Prep Bevalcursus

Bevalbaden Verhuur

Birthpool in a Box Mini 1

Birthpool in a Box Regular 2

MiaVia Pro 2

Mama Shop

Comfort Kruk & Kussen

Keramische harten