Eerlijk gezegd heb ik tot nu toe alleen de eerste aflevering gezien. En ja, natuurlijk heb ik ook mijn mening! 😉
Ik kan me nog goed herinneren dat ik vroeger smullend het programma One Born Every Minute vroeger keek, nog voordat ik zelf zwanger was. Toen ik mijn eerste kindje verwachtte, zat ik helemaal achter de tv, met een bak popcorn balancerend op mijn buik. Ik zag het toen als een manier om me voor te bereiden op de bevalling. Kijken hoe anderen het doen – handig, toch?
Nu ik gelukkig wat ouder en wijzer ben, is het zelfs mijn werk geworden om vrouwen te begeleiden in hun zwangerschap en bevalling. Want even heel beknopt, een tv-programma is geen voorbereiding!
Zou ik De Pufclub door mijn ogen van 11 jaar geleden kijken, dan ja… heerlijk! Bring it on! Maar met mijn huidige, professionele blik, komen er ook wat andere gedachten naar boven. Let me explain:
Wat ik leuk vind aan De Pufclub:
Voorbereiding is key!
Het is geweldig dat de stellen in de serie manieren zoeken om zich samen voor te bereiden op de bevalling. Dat alleen al is super! Want helaas hoor ik nog vaak dat stellen twijfelen aan het nut van een cursus of partnerles.
"Je wordt toch begeleid tijdens de bevalling?"
"Je weet toch nooit hoe het verloopt?"
Klopt, de afloop van je bevalling kun je nooit voorspellen. Maar wat veel mensen vergeten, is dat je eigen behoeften en wensen leren kennen essentieel is voor een positieve ervaring. En dat doe je door kennis op te doen – nee, niet door eindeloos te Googelen, maar door waardevolle cursussen te volgen en praktische tips op te doen, zoals tijdens een partnerles of bevalworkshop. Door onder andere te weten wat er fysiologisch gebeurt tijdens de bevalling en waar je zelf regie over hebt, kunnen jij en je partner samen een bevallingservaring creëren waar je trots op bent – ongeacht hoe die op papier eindigt.
Elke zwangerschap is uniek
Het is mooi om te zien dat de stellen in De Pufclub manieren vinden die bij hen passen. Zwangerschap en bevallen zijn geen 'one size fits all'. Onze opvoeding, cultuur en de band met onze partner spelen allemaal een rol in de keuzes die we maken. De een wil het liefst thuis bevallen, in een bevalbad, omringd door kaarsen en meditatieve muziek en wie weet…zelfs een sjamaan.. De ander voelt zich veiliger bij een geplande keizersnede. Because why not?
Kijk waar je je veilig bij voelt en waarin je je gesteund voelt. En kijk ook waarom dat zo is. Alleen zo kun je beginnen vertrouwen te bouwen voor je bevalling.
Wat ik minder leuk vind aan De Pufclub:
De taal rondom bevallen
De manier waarop we over bevallen praten is niet veel veranderd. We maken nog steeds dezelfde grappen over wat partners allemaal te wachten staat tijdens de bevalling.
"Dit is allemaal jouw schuld!"
"Als jij nog één keer zegt dat ik moet ademen..."
Begrijp me niet verkeerd, humor kan absoluut helpen, maar we leggen vaak niet uit waarom bepaalde dingen gebeuren. Wanneer een vrouw tijdens de bevalling bijvoorbeeld geen aanraking meer wil, heeft dat niets te maken met haar beval partner, maar alles met haar eigen belevingswereld, en extra stimulans van buitenaf, op dat moment. Deze nuances worden vaak gemist in zulke programma's, waardoor er een vertekend beeld kan ontstaan.
Elektrodes = weeën
En dan ga ik het hebben over die pak met elektrodes waarmee mannen zogenaamd kunnen voelen hoe een wee aanvoelt. Laat ik het maar meteen zeggen: een wee voelt totaal niet als een stroomstoot van een EMS-sportpak. Got it? Bewaar die maar voor in de sportschool.
Maar niet alleen dat. Het is ook de impact die dit kan hebben op zwangere vrouwen die het zien. Stel je voor dat je hoogzwanger bent en je ziet een man rollend over de grond van de pijn. Hoe ga je je dan voelen over je eigen bevalling die eraan komt? Ik zou denken F*ck…moet ik dit urenlang voordeuren zo meteen? Hoe dan?!
Zulke beelden kunnen angst en onzekerheid oproepen, precies wat je niet wilt vlak voor de geboorte van je kindje.
Realistische verwachtingen leiden tot positieve ervaringen
Programma's zoals De Pufclub kunnen zeker bijdragen aan het gesprek over bevallen, maar het is belangrijk om te beseffen dat het tv-entertainment is, met alle beperkingen van dien. Laat je niet meeslepen door de dramatiek en sensatie, maar blijf kritisch en kies bewust hoe je je voorbereidt op de bevalling. Realistische verwachtingen zijn een eerste stap naar een positieve bevallingservaring – en dat is toch wat we allemaal willen?
Hoe bereid jij je voor op je bevalling?
Of heb je al kinderen? Wat vond jij waardevol in je voorbereiding? Stuur me gerust een bericht via andrea@birthfull.nl – ik hoor graag van je en vind het leuk om ervaringen te delen!
Wil je hierover meer leren zodat je, samen, vol vertrouwen de bevalling ingaat? Neem dan een kijkje op mijn website die boordevol tools zit om jou en jouw partner te ondersteunen.
Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een van mijn Beval & Partner Workshops, zodat jij precies weet wat je kan doen als jouw bevalling niet meer vordert, wat de rol van jouw partner is, en nog veel meer!Of huur een bevalbad om door middel van warm water te kunnen ontspannen, waardoor weeën beter kunnen worden opgevangen.
Ook kun je mij volgen op Instagram, of YouTube, waar ik veel meer informatie en weetjes deel over zwangerschap, bevalling en moederschap.
And lastly, I love to connect, dus laat me vooral weten als je iets mist of graag ergens meer informatie over wilt hebben andrea@birthfull.nl.