Skip to main content
Foto's gemakt door @jacinthapelgrum

Zelfzorg is geen luxe
Waarom jouw welzijn net zo belangrijk is als dat van je baby

Voor jezelf zorgen is als het zuurstofmasker in het vliegtuig: je moet eerst jezelf helpen voordat je voor je kind kunt zorgen. Maar hoe doe je dat, zeker wanneer je baby je in het begin 24/7 nodig heeft?

Tijdens de zwangerschap merken veel vrouwen dat hulp vragen niet vanzelf gaat. Ze stellen het uit om op werk aan te geven dat ze klachten hebben of voelen zich bezwaard als hun partner veel voor hen doet – ‘Ik moet dit prima nog kunnen.’ Gelukkig groeit de aandacht voor zelfzorg tijdens de zwangerschap, maar ook daarna, of misschien wel júíst daarna, blijft dit essentieel.

Niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje. Als jij je goed voelt, kun je beter aanvoelen wat je baby nodig heeft en daar op een rustige manier op inspelen. Een kalm lijf en brein helpen je om je baby te troosten, want zolang jij gestrest bent, zal je kindje ook moeilijk tot rust komen.

In deze blog staan we stil bij het belang van zelfzorg na de bevalling en geven we verbindende vragen om dit thema samen met je partner te bespreken.

Hoe weet je dat het teveel is?

Om te voelen wanneer het eigenlijk te veel is, is het belangrijk dat jij jouw eerste tekenen van stress kent. In een vroeg stadium signaleren maakt het over het algemeen gemakkelijker om bij te sturen.

Verbindende vragen:

  • Wat zijn jouw eerste signalen dat je je niet fijn voelt of stress hebt?
  • Merk je dat je in een overdrive gaat en nóg harder werkt? Of trek je je juist terug?
  • Wat voel je in je lijf? Opgefokt, spanning in je schouders?
  • Wat merkt de ander aan jou?

Wie mag jou helpen?

Oké, als je dan weet dat je je niet fijn of gestrest voelt, wat dan? Misschien ben je streng voor jezelf en denk je dat je dit toch zelf moet kunnen oplossen. Net als al die andere jonge moeders?

Maar precies hierom bestaat de mooie spreuk: It takes a village to raise a child. Misschien niet eens zozeer in de directe verzorging van je kind, maar vooral in het creëren van een ondersteunend netwerk. Steun ervaren is een belangrijke pijler in mentale veerkracht.

Verbindende vragen:

  • Wat voor soort hulp vind je lastiger om van je omgeving te vragen: praktische hulp of emotionele hulp?
  • Bedenk samen wie jou/jullie kan helpen op praktisch gebied (boodschappen, koken, oppassen) en op emotioneel gebied (als je je niet fijn voelt, gestrest bent of gewoon even wilt klagen).

Hoe blijf je met elkaar in verbinding in deze tropenjaren?

Wanneer jullie ouders worden, zijn jullie ineens ‘een gezin’. Als 1 + 1 drie wordt. Maar jullie kindje heeft er veel profijt van als jullie relatie gezond en stabiel is. En dat gaat nu eenmaal gepaard met tijd samen, zonder kind: 1 + 1 moet soms ook gewoon 2 zijn.

Verbindende vragen:

  • Op welke momenten voel jij je echt verbonden met je partner?
  • Wat heb je nodig van elkaar om je geliefd te voelen?
  • Welke kleine momenten kunnen jullie creëren om zelfs in deze fase weer even ‘twee’ te zijn?

Bovenstaande informatie komt uit de online cursus Bouwen aan de Basis, speciaal voor ouders in spé die zich samen willen voorbereiden op de komst van hun kindje. Met de code BIRTHFULL10 ontvang je 10% korting op deze cursus!

Maar een goede start als ouder begint niet pas na de geboorte. Door tijdens de zwangerschap al goed voor jezelf te zorgen en je voor te bereiden op een positieve bevalervaring, leg je een stevige basis – en dat heeft niets te maken met hoe je bevalling er op papier uitziet. Het gaat erom dat jij je gehoord, gesteund en goed voorbereid voelt.

Wil je hier ook mee aan de slag? Bij Birthfull bieden we verschillende bevalcursussen, workshops en andere diensten aan, zodat jij vol vertrouwen de geboorte en het ouderschap tegemoet kunt gaan. neem gerust een kijkje op ons website 💛

Wil je hierover meer leren zodat je, samen, vol vertrouwen de bevalling ingaat? Neem dan een kijkje op mijn website die boordevol tools zit om jou en jouw partner te ondersteunen.

Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een van mijn Beval & Partner Workshops, zodat jij precies weet wat je kan doen als jouw bevalling niet meer vordert, wat de rol van jouw partner is, en nog veel meer!Of huur een bevalbad om door middel van warm water te kunnen ontspannen, waardoor weeën beter kunnen worden opgevangen.

Ook kun je mij volgen op Instagram, of YouTube, waar ik veel meer informatie en weetjes deel over zwangerschap, bevalling en moederschap.

And lastly, I love to connect, dus laat me vooral weten als je iets mist of graag ergens meer informatie over wilt hebben andrea@birthfull.nl.

Waar ik je mee kan helpen:

Afspraken

Zwangerschaps Yoga Therapie

Zwangerschapsmassage

Birth Prep Bevalcursus

Bevalbaden Verhuur

Birthpool in a Box Mini 1

Birthpool in a Box Regular 2

MiaVia Pro 2

Mama Shop

Comfort Kruk & Kussen

Keramische harten