Skip to main content

Omgaan met 'pijn' tijdens de bevalling

Vorige week mocht ik weer een heerlijke bevalworkshop geven aan een aantal stellen. In het begin stel ik aan iedereen de vraag wat zij uit de workshop willen meenemen. Dit keer viel het me op dat iedere vrouw aangaf dat zij opzagen tegen de 'pijn' van de bevalling en onrustig werden van het onbekende hiervan.

Heel begrijpelijk natuurlijk. Wij mensen houden ook niet van het 'niet weten'. Daar gaan wij over het algemeen niet zo goed op šŸ˜‰ Controle! Yes, daar kunnen we wat mee. Alleen werkt dat natuurlijk niet zo tijdens een bevalling. Onze samenleving is ingesteld om pijn te vermijden. Als wij 'pijn' hebben, is dat vaak ons lichaam dat ons wil vertellen dat er iets niet goed zit en dat we de huisarts moeten bellen. Het liefst ook meteen een paar pilletjes mee en hoppa, alles weer goed. Toch?

Tijdens de bevalling is pijn juist een teken dat het goed gaat. Dat onze weeƫn frequenter en sterker worden... dat willen we en hebben we nodig om ruimte te maken voor onze baby.

Hoe kunnen we hiermee omgaan?
Hoe geven we ons lichaam de ruimte om steeds verder te openen?

Als ik me ga vasthouden of verkrampen tijdens een wee, ga ik het juist meer voelen (spanning op spanning) en wordt het lastiger voor mijn lichaam om te openen als ik alle spieren eromheen vasthoud.


Hieronder vier manieren die kunnen helpen:
90 seconden de 'wall sit

Dit helpt je om te leren ontspannen tijdens ongemak en je ademhaling te beheersen, terwijl je een sterke sensatie opbouwt rond het bekken- en onderbuik gebied. Deze spieren, die je tijdens de wall sit versterkt, zijn dezelfde spieren die je tijdens de bevalling zult gebruiken en ondersteunen je groeiende buik en baby. Zo leer je verschillende technieken om met ongemak om te gaan en versterk je tegelijkertijd de spieren die essentieel zijn voor een gezonde zwangerschap en bevalling.

Verzamel spullen voor je bevaltas die jou een goed gevoel geven

Door je te omringen met spullen die je zintuigen op een fijne manier prikkelen, creƫer je, waar je ook bent, een veilig gevoel om je heen. Want pas als wij ons veilig voelen, kunnen wij ons ontspannen!

Gebruik van taal

Welk taalgebruik hanteer je? Als je steeds het woord 'pijn' gebruikt en tegen jezelf zegt dat het zoveel pijn doet en dat je het niet aankan, versterk je het mentaal alleen maar. Where attention goes, energy flows. Misschien zijn er andere woorden die je wel ondersteunen: sensaties, kracht, golven... Kies wat bij jou past en je helpt om een positieve mindset te behouden.

Knowledge is power!

Verzamel informatie! Het liefst ook samen met jouw bevalpartner. Je bevalt immers niet alleen en jouw omgeving heeft ook invloed op jou en jouw bevalling. Hoe meer je weet, hoe beter je voorbereid bent op wat komen gaat.

Wil je hierover meer leren zodat je, samen, vol vertrouwen de bevalling ingaat? Neem dan een kijkje op mijn website die boordevol tools zit om jou en jouw partner te ondersteunen.

Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een van mijn Beval & Partner Workshops, zodat jij precies weet wat je kan doen als jouw bevalling niet meer vordert, wat de rol van jouw partner is, en nog veel meer!

Of huur een bevalbad om door middel van warm water te kunnen ontspannen, waardoor weeƫn beter kunnen worden opgevangen.

Ook kun je mij volgen op Instagram, of YouTube, waar ik veel meer informatie en weetjes deel over zwangerschap, bevalling en moederschap.

I love to connect, dus laat me vooral weten als je iets mist of graag ergens meer informatie over wilt hebben andrea@birthfull.nl.

Waar ik je mee kan helpen:

Afspraken

Zwangerschaps Yoga Therapie

Zwangerschapsmassage

Birth Prep Bevalcursus

Bevalbaden Verhuur

Birthpool in a Box Mini 1

Birthpool in a Box Regular 2

MiaVia Pro 2

Mama Shop

Comfort Kruk & Kussen

Keramische harten